►Konkrétne budeme hovoriť o jablkách ale sa to dá použiť aj pri broskyniach alebo marhuliach. Na našom strome sa urodí bohatá úroda , no na jednom konáriku máte jabĺk až toľko že to ten konárik stromčeku neudrží. Preto vyskúšajte metódu takzvanej prebierky.
Prebierka znamená že na jednom stromčeku necháte z piatych jabĺk len tri. Keďže 5 jabĺk na jednom konári jablka neudrží , skúste nechať tri a keď budú aj tri veľa nechajte 2. Jednak je to o tom že ten konárik neudrží jablká lebo ako rastú majú vyššiu váhu a berú si viac živín a tie ktoré sú ťažšie padnú na zem a začnú hniť.
Zaberie Vám to síce veľa času ale aspoň zachránite časť úrody na jabloni alebo Iného ovocia. Je to najjednoduchší spôsob aký môže existovať. Tento spôsob používajú mnoho ovocinárov po celom Slovensku , preto je tento spôsob prebierky overený a vyskúšaný.
Keď už sme pri tom zbere , tak najlepšie ako zberať jablká bez otlakov , je že ich budete strihať špeciálnymi nožničkami na ovocie. Postup je úplne jednoduchý. Jemne podržíte jablko za spodnú časť a odstrihnete stopku jablka tak aby Vám jablko padlo rovno do dlane. Takto budete mať chutní čerstvé , bez otlakové jablko priamo zo záhradky. Ak budete mať na jablkách alebo inom ovocí otlaky , jablko začne za pár dni hniť a u si na ňom nepochutnáte.
►Po zbere ovocia nezabudnite na strom z ktorého ste oberali. Pretože oberáte ovocie a strom ostane nezaopatrení. Keď už nasleduje zimné obdobie , ochráňte strom tak by Vám cez zime nezamrzol , a aby sa mohla na nový rok zrodiť nová úroda. Najlepší spôsob je keď ho obalíte kartónom alebo papierom a aby sa papier nezničil omotajte ho ešte baliacim papierom alebo fóliou na balenie.